Nieuws

Algemeen
1 min
24/4/2024

Column Peel en Maas: Iedereen doet mee

In ons streven naar gelijke kansen in het onderwijs stuiten we vaak op de uitdaging van ongelijke startposities. Het aanbieden van een uniforme leerervaring lijkt een logische oplossing, maar is het dat ook? Moeten we niet nog meer richten op de optimale ontwikkeling van ieder individu, waarbij talenten maximaal benut worden?
Jeugdulp
2 min.
16/4/2024

Blog: Cognitieve gedragstherapie door middel van het 5G-schema

Iedereen heeft wel eens gedachtes waar je eigenlijk niet zo veel mee kunt. Je denkt bijvoorbeeld: ‘Deze toets ga ik nooit halen’, ‘Ik krijg altijd de schuld’ of misschien wel ‘Anderen zijn beter dan ik’. Er kan echter een probleem ontstaan als deze gedachten invloed hebben op je gedrag en verlammend gaan werken. Door middel van cognitieve gedragstherapie en het 5G-schema leer je om deze gedachten om te buigen tot helpende gedachten. Je gedachten bepalen hoe jij je voelt. Als jij je gedachten verandert, dan ga je je beter voelen. Uiteindelijk kan dit er ook voor zorgen dat de sneeuwbal weer gaat smelten.
Algemeen
1 min.
12/4/2024

Column InZAKEN: De onlosmakelijke verbondenheid tussen jeugdhulp en onderwijs

Als docent in het voortgezet onderwijs zag ik dat sommige kinderen een extra steuntje in de rug nodig hadden om mee te kunnen doen. Vanuit dit inzicht heb ik 17 jaar geleden voor deze doelgroep een organisatie opgericht. Wij willen bijdragen aan een wereld waarin alle jongeren gezond en veilig opgroeien en hun potentieel optimaal benutten om zich te ontwikkelen tot gezonde wereldburgers.
Jeugdulp
4 min.
28/3/2024

Van thuiszitter, naar tiener met zelfvertrouwen

In april 2022 nam een consulent contact op met Qurius over een thuiszitter. Deze thuiszitter was op dat moment 12 jaar oud en zat al een aantal weken volledig thuis. Er was sprake van sociale angst. Deze thuiszitter maakte zich zorgen over wat anderen dachten. De drempel om naar school te gaan werd steeds groter naarmate de tijd verstreek, hierdoor groeide ook de teleurstelling in eigen kunnen.
Algemeen
5 min.
7/3/2024

Blog: Executieve functies in het dagelijks leven

Merk jij dat je moeite hebt met plannen en organiseren, dat je snel afgeleid raakt of dat het telkens maar niet lukt om je slaapkamer op te ruimen? Als je bovenstaande punten herkent, dan heeft dat te maken met de ontwikkeling van je executieve functies. Maar wat zijn executieve functies nou eigenlijk en hoe hebben ze invloed op jouw dagelijks leven?
Algemeen
1 min
15/2/2024

Column Peel en Maas: Masker op, masker af

Masker op, masker af…
Algemeen
2 min.
18/12/2023

Column Peel en Maas: Kerstmis toen en nu...

Terugdenkend aan mijn pubertijd, lang geleden, was de aanloop naar kerst een mix van opwinding en magie. We leefden toe naar een feest met zijn betoverende verlichting, het traditionele kerstdiner en de komst van opa's en oma's. Het kerstcircus op televisie bracht verwondering en de vaste kerstfilms vulden een deel van de middag of avond. Het was een tijd van rust en bezinning en soms ook een beetje saai.
Algemeen
4 min.
6/12/2023

Column NKD nieuwsbrief: De holistische aanpak van Qurius

Qurius is actief in de driehoek Den Bosch-Nijmegen-Venlo. De organisatie heeft een aantal fysieke vestigingen, maar veel werk vindt plaats op scholen en in gezinnen. Over de jeugdhulp en de onderwijsondersteuning die Qurius biedt, zegt algemeen directeur Jules van Kuijk: ‘Onderwijs en jeugdhulp hebben beide de mooie taak om jongeren te vormen en te ondersteunen. Wij willen die werelden bij elkaar brengen en met elkaar verbinden. Daarbij geloven we sterk in een holistische benadering, omdat we merken dat je meer kunt bewerkstelligen als je vanuit een breed spectrum naar de cliënt kijkt. Zaken hangen altijd samen. Als het op school minder goed gaat, heeft dat vaak zijn weerslag thuis en vice versa.’
Algemeen
4 min.
31/10/2023

Column InZAKEN: 'nieuwe fase, nieuwe naam'

“Bij een nieuwe fase hoort een nieuwe naam. De naam Qurius verwijst naar nieuwsgierigheid, alles start bij nieuwsgierigheid. Bij Qurius voeden we deze nieuwsgierigheid en helpen we jongeren om hun volledige potentieel te ontdekken en bereiken. De visie waar Jacqueline ooit mee gestart is, blijft. Met de nieuwe naam richten we ons op de combinatie van onderwijsondersteuning en jeugdhulp. Wij zijn ervan overtuigd dat ze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Als het op school minder goed gaat heeft dat vaak zijn weerslag thuis en vice versa. Met Qurius zetten we in op deze verwevenheid en kunnen we helpen op het gebied van onderwijs en jeugdhulp.”
Algemeen
2 min.
11/10/2023

Column Peel en Maas: Onderwijs en Jeugdhulp. Samenwerking biedt meer kansen voor jongeren.

Onderwijs en jeugdhulp hebben allebei de mooie taak om jongeren te vormen en te ondersteunen, maar vaak worden ze als afzonderlijke werelden gezien. Het is hoog tijd dat we deze kunstmatige scheiding doorbreken en streven naar een goede samenwerking tussen de twee.
Algemeen
2 min.
4/4/2023

Jeugdhulp en onderwijs; samen sterk voor onze jeugd

De samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van jongeren. Door de krachten te bundelen, kunnen we jongeren in hun kracht zetten en hen de ondersteuning bieden die zij nodig hebben om zich te ontwikkelen tot zelfbewuste en veerkrachtige volwassenen.
Onderwijsondersteuning
2 min.
2/2/2023

Column Peel en Maas: Rust en ruimte

Telefoongebruik door de jeugd in het onderwijs is een hot topic. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het gebruik van technologie als hulpmiddel en het beperken ervan.
Onderwijsondersteuning
2 min.
24/11/2022

Column Peel en Maas: Lekker in je vel

Veel leerlingen hebben de eerste krachtmeting in het nieuwe schooljaar achter de rug. Een kwart van het schooljaar zit er al weer op. Een goed begin is het halve werk zeggen we vaak.
Onderwijsondersteuning
3 min.
29/1/2019

Kinderen ontvangen Papillon-certificaat voor 'extra' lessen

Maar liefst 60 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit de regio hebben afgelopen woensdag het Papillon project afgerond. In bijzijn van hun ouders hebben ze op die dag hun certificaat in ontvangst genomen.
Onderwijsondersteuning
3 min.
19/9/2018

Qurius start nieuw centrum in Deurne

Qurius met vestigingen in Boxmeer, Venray en Stevensbeek is nu ook in Deurne gestart waarbij alles draait om goed leren, leren voor kinderen in het basis- en voorgezet onderwijs.
Onderwijsondersteuning
3 min.
27/7/2017

Na zomerschool alsnog over

Twaalf van de dertien deelnemers aan de derde editie van de Land van Cuijkse zomerschool in Boxmeer gaan alsnog over naar het volgende leerjaar op hun middelbare school.
Onderwijsondersteuning
2 min.
10/2/2017

Weer een zomerschool in Boxmeer

Scholieren die aan het eind van dit schooljaar van hun leraar nog een laatste kans krijgen om zittenblijven te voorkomen, kunnen weer naar de zomerschool in Boxmeer.