Cognitieve gedragstherapie is één van de meest gebruikte behandelvormen in Nederland.

Behandeling en begeleiding
Cognitieve gedragstherapie

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is één van de meest gebruikte behandelvormen in Nederland. Het gaat ervan uit dat je door je gedachtes om te buigen, je gedrag kunt veranderen. Door je negatieve gedachtes over een gebeurtenis om te buigen naar neutrale of positieve gedachtes, zul je meer objectief naar de gebeurtenis kunnen kijken. Hierdoor zal je gedrag veranderen. Tijdens de training werken we graag nauw samen met je ouders en (eventueel) school zodat zij jou ook zo goed mogelijk kunnen helpen.

Voor wie?

Cognitieve gedragstherapie kan heel breed ingezet worden. Het is dan ook gericht op kinderen en jongeren die vastlopen op allerlei verschillende gebieden, zoals in het onderwijs, omdat ze bijvoorbeeld faalangstige gevoelens ervaren. Ook bij kinderen met een laag zelfbeeld en/of sociale angst kan cognitieve gedragstherapie helpend zijn. De cognitieve gedragstherapie is gericht op zowel basisschoolleerlingen als middelbare scholieren en jongvolwassenen. Want iedere levensfase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.

Wat kun je verwachten?

  • Eigen doelen stellen. Tijdens de cognitieve gedragstherapie bespreken we waar jij tegenaan loopt en op welke gebieden jij negatieve gevoelens ervaart. Iedereen is anders en ervaart moeilijkheden op verschillende gebieden. Door samen te onderzoeken waar jouw groeikansen liggen, kunnen we doelen stellen die voor persoonlijk van toepassing zijn.
  • Kwaliteiten ontdekken. Een deel van cognitieve gedragstherapie is erop gericht om negatieve gedachtes over jezelf om te buigen naar positieve gedachtes. Jij hebt heel veel kwaliteiten die je kunt inzetten op allerlei verschillende gebieden in je leven. Door deze kwaliteiten samen te ontdekken word je je hier meer bewust van, wat het makkelijker maakt om positiever te gaan denken.
  • Vaardigheden aanleren. Het is natuurlijk niet zo dat het iedereen meteen lukt om zijn negatieve gedachtes om te zetten in positieve gedachtes en om het gedrag daarop aan te passen. Tijdens de cognitieve gedragstherapie krijg je vaardigheden aangeleerd om dit makkelijker te maken.
  • Oefenen met voorbeelden uit jouw leven. We werken aan jouw persoonlijke doelen door aan de slag te gaan met voorbeelden uit jouw leven, situaties waar jij hulp bij nodig hebt. Ook kijken we hoe je jouw kwaliteiten in deze situaties in kunt zetten.
Vragen over Cognitieve gedragstherapie?
Sarah Hogendijk
Orthopedagoog

Praktisch

Een sessie duurt gemiddeld 45 minuten en het aantal begeleidingen wordt afgestemd op jouw doelen.

Meer weten over Cognitieve gedragstherapie?

Contact opnemen

Heb je een vraag?

Bedankt! We hebben je bericht ontvangen
Oops! Something went wrong while submitting the form.