Onderzoek naar aandacht en concentratie

Onderzoek
Aandacht en concentratie onderzoek

Wat is een onderzoek naar aandacht- en concentratieproblematiek?

Dit onderzoek geeft informatie over jouw aandacht en concentratie en over je executieve functies. Het onderzoek geeft, als dat nodig is, ook antwoord op de vraag of er bij jou sprake is van ADHD.

Voor wie is een onderzoek naar aandacht en concentratie passend?

Wij onderzoeken volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar met de volgende kenmerken:

  • druk of dromerig gedrag;
  • moeite met concentreren;
  • dingen doen zonder te denken;
  • moeite met plannen;
  • een onrustig gevoel.

Ook om andere redenen nemen we dit onderzoek af. Neem gerust contact met ons op om je situatie te bespreken.

Wat kun je verwachten?

  • Gesprek met orthopedagoog. In het gesprek met de orthopedagoog wordt de ontwikkeling van baby tot nu toe besproken. Wanneer zei je bijvoorbeeld je eerste woordjes? En had je altijd veel vriendjes op de basisschool? Ook bespreken we waar je op dit moment tegenaan loopt in je ontwikkeling en waar de hulpvraag ligt.
  • Eventuele observatie. Soms is het nodig om in de klas of thuis te komen observeren om te kijken naar het gedrag wat je thuis of in de klas laat zien. Daar leren we je vaak een stuk beter door kennen en dit kan waardevolle inzichten geven.
  • Het onderzoek. Tijdens de onderzoeksochtend(en) nemen we de testen af. Vaak zit daar ook een intelligentietest bij. We gebruiken de test die het beste bij jou en je vaardigheden past. Tijdens de tests doe je verschillende opdrachten met een orthopedagoog om je vaardigheden te meten. Naast opdrachten gericht op de intelligentie, mag je ook andere taken doen, die bijvoorbeeld onderzoeken hoe goed jij je aandacht ergens bij kunt houden. Daarnaast mogen jij en je ouders vragenlijsten invullen, die bijvoorbeeld gaan over je zelfvertrouwen.  
  • Het verslag. In het onderzoeksverslag verwerken we de resultaten van het onderzoek en de bevindingen die uit het gesprek met de orthopedagoog naar voren kwamen. In het onderzoeksverslag staan passende adviezen voor jou, je ouders en de leerkracht. Zodat je thuis en op school weer zo goed mogelijk aan de slag kunt met je sterke punten en je eventuele zwakke punten kunt compenseren.
  • Het eindgesprek. We lichten het onderzoeksverslag toe en er is de mogelijkheid om vragen te stellen over het verslag. Mochten er kleine dingen veranderd moeten worden aan het onderzoeksverslag, dan mag je dit ook doorgeven. Na het eindgesprek ontvang je per post het definitieve onderzoeksverslag.
Vragen over Aandacht en concentratie onderzoek?
Silke Beelen
Orthopedagoog

Hoelang duurt een onderzoek naar aandacht- en concentratie?

Als het onderzoek is gestart duurt het ongeveer zes weken voordat je het eindverslag ontvangt.

Meer weten over Aandacht en concentratie onderzoek?

Contact opnemen

Heb je een vraag?

Bedankt! We hebben je bericht ontvangen
Oops! Something went wrong while submitting the form.