Het is helemaal oké om af en toe boos of gefrustreerd te zijn

Hulpvraag
Boosheid en frustratie

Misschien komt het omdat leren moeilijk gaat of is er iets anders aan de hand. Wanneer het zó erg wordt dat je daardoor niet meer lekker in je vel zit, is het verstandig om hulp in te schakelen.

Kenmerken van boosheid en frustratie

Iedereen gaat hier anders mee om. Jongeren uiten dit bijvoorbeeld op de volgende manieren:

  • opstandig of brutaal gedrag;
  • driftbuien;
  • veel mopperen;
  • schreeuwen;
  • niet meer luisteren;
  • verdrietig zijn;
  • opgeven;
  • stil worden.

Vaak komt dit doordat er te veel of juist te weinig van je verwacht wordt. En ook de verwachtingen die je van jezelf hebt, kunnen een grote rol spelen. Vind je dat je meer moet kunnen? Of dat je geen fouten mag maken? Dat is niet realistisch, maar kan wel zorgen voor heftige emoties.

Qurius helpt jou op verschillende manieren

Als je vastloopt door je boosheid en frustratie, heeft dat een negatieve invloed op je ontwikkeling en je hele gevoel van welzijn. Het kan zelfs leiden tot hulpeloosheid en depressie. Maar gelukkig zijn er genoeg manieren om je te helpen.

Psycho-educatie

Bij psycho-educatie krijgt inzicht en kennis over wat boosheid nou precies is en waar het vandaan komt. Daarnaast krijg je advies en tips hoe je hiermee kunt omgaan. Zo leer je jezelf een beetje beter kennen en snap je wat er met je aan de hand is.

Leren omgaan met emoties

Weet je niet goed hoe je moet reageren op bepaalde situaties? Vind je het lastig om je gevoelens te uiten? Dan is een training emotieregulatie misschien iets voor jou. Je leert dan omgaan met conflicten, tegenslagen en spanningen. In plaats van ontploffen of juist heel stil worden, leer je wat je het beste kunt doen in deze situaties.

Vragen over Boosheid en frustratie?
Manon van Zinderen
Teamleider jeugdhulp

Cognitieve gedragstherapie

Tijdens deze sessies gaan we samen onderzoeken waar jij nou zo boos van wordt. Je leert het gevoel van beginnende frustratie bij jezelf te herkennen, zodat je op tijd in kunt grijpen. Wat voel je en wat doe je dan? Samen gaan we op zoek naar fijnere manieren om boosheid en frustratie te uiten. We bedenken meer helpende en passende gedachten die je kunt gebruiken. Dat is cognitieve gedragstherapie: negatieve gedachten zetten we om in positieve gedachten. Want daar heb je veel meer aan!

Hulp voor ouders

Misschien vinden je ouders het ook fijn om ondersteuning, hulp, tips en uitleg te krijgen. Qurius biedt psycho-educatie aan, waardoor ze meer inzicht krijgen in jouw gedrag en je functioneren. Het is ook mogelijk om opvoedondersteuning te krijgen. We leren je ouders dan vaardigheden waarmee ze jou thuis en op school kunnen ondersteunen.

Meer weten over Boosheid en frustratie?

Contact opnemen
Relevante vragen
No items found.

Heb je een vraag?

Bedankt! We hebben je bericht ontvangen
Oops! Something went wrong while submitting the form.