Gepest worden

Hulpvraag
Gepest worden

Af en toe een grapje moet kunnen. Maar wanneer jij steeds weer het mikpunt bent van kwetsende grappen, dan ben je het slachtoffer van pesten. Dat pesten kan variëren van uitschelden en naroepen tot spullen verstoppen of kapotmaken en zelfs fysiek geweld. Ook online pesten komt voor.

Pesten kan op den duur schadelijk zijn voor je sociale en emotionele ontwikkeling. Je zelfvertrouwen vermindert en je kunt je somber gaan voelen. Daarnaast kun je er lichamelijke klachten door krijgen: buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid.

Waarom word je gepest?

Je bent niet stom, lelijk of onaardig. Een pester zoekt een slachtoffer uit. Iemand die reageert op de vervelende dingen die hij of zij zegt en doet, want dit geeft de pester een fijn gevoel. Maar eigenlijk is het iemand die vaak zelf onzeker is of niet goed in zijn of haar vel zit. Onthoud dus: het is niet jouw schuld en zegt meer over de ander dan over jou!

Dit doet pesten met je

Gepest worden heeft heel veel invloed op je leven. Misschien herken je je hierin:

  • je bent stil, prikkelbaar en je huilt snel;
  • je maakt vaak ruzie;
  • je slaapt slecht;
  • je spreekt niet veel af met anderen en gaat niet naar feestjes;
  • je kunt je moeilijk concentreren;
  • je eet slecht;
  • je hebt lichamelijke klachten;
  • je hebt verwondingen, zoals blauwe plekken;
  • je spullen worden kapot gemaakt;
  • je laat je ouders niet meekijken op je telefoon;
  • je gaat liever niet naar school, sport of hobby.

Het kan lastig zijn om aan je ouders te vertellen dat je gepest wordt. Je bent bang dat het dan erger wordt of dat ze je niet geloven. Misschien schaam je je er ook voor, terwijl dat echt niet terecht is.

Vragen over Gepest worden?
Manon van Zinderen
Teamleider jeugdhulp

Wat kun je doen tegen pesten?

Het pesten kan echt stoppen. Maar je moet weten op welke manier je dat aan kunt pakken. Qurius kan jou helpen met een weerbaarheidstraining. Daar leer je om sterker en weerbaarder te worden. Je leert over je emoties en over de gevolgen van je gedrag. Je leert hoe je grenzen aan kunt geven en je werkt aan je houding en het praten met een krachtige stem. Na deze training durf jij je mening te geven, kun je oplossingen bedenken en weet je hoe je om hulp kunt vragen.

Wat kunnen je ouders doen?

Ouders hebben vaak de neiging om meteen met de pester te gaan praten. Maar het beste kunnen ze gewoon met jou praten. Zodat jij je gehoord en gezien voelt. Het is fijn dat je jouw verdriet of boosheid met hen kan delen. Samen kunnen jullie dan over een oplossing na gaan denken.

Misschien vind je het fijn als je ouders contact opnemen met (de pestcoördinator op) school. Jij mag beslissen! De meeste scholen werken met een pestprotocol, dat helpt om de juiste stappen te nemen om het pesten te laten stoppen.

Meer weten over Gepest worden?

Contact opnemen
Relevante onderwerpen
No items found.
No items found.
Relevante vragen
No items found.

Heb je een vraag?

Bedankt! We hebben je bericht ontvangen
Oops! Something went wrong while submitting the form.